ZenMind

Om Håkan Friedel

Håkan Friedel pressbild

Tidigt utvecklade jag ett stort intresse för kampkonster, yoga, meditation och tai chi. Det blev naturligt att åka till Japan för att studera ursprunget till det som jag kommit i kontakt med. 1989 flyttade jag till Japan och stannade i åtta år. Där träffade jag zenmästare Moriyama Roshi och blev hans elev. I tre år bodde jag i hans tempel uppe i bergen i länet Yamanashi, söder om Tokyo. Livet där innebar daglig zenträning med zenmeditation fyra gånger om dagen och intensivträning i början av varje månad, med åtta timmar meditation om dagen.

Kampkonster & läkekonst

I  Tokyo studerade jag kampkonster som judo, aikido, iaido, jodo, tai chi och den traditionella läkekonsten setai. Under flera år arbetade jag sena kvällar och nätter med hembehandlingar hos utarbetade utlänningar och japaner runt om i Tokyo. Det som slog mig var hur slitna och utmattade klienternas kroppar var. Jag kom i kontakt med begreppet arbetsdöd eller ”karoshi” på japanska. På seitaiskolan träffade jag en ung kvinna som praktiserade esoterisk shinnyo buddism, vilken har sitt ursprung i Shingon buddhismen som kom till Japan på åttahundratalet från Kina. I Sverige har jag varit med och grundat ett esoteriskt Shinnyo center i Stockholm och leder även en zenmeditationsgrupp.

När jag flyttade hem från Japan 1998 fick jag genast anställning på Yasuragi, som var nyöppnat. Där arbetade jag med konferensgrupper från olika företag. Det som under de senaste åren varit min vardag förstod jag snart var något avlägset för de flesta av gästerna. Jag förstod deras behov av vila och att finna ro i de varma källor. Tillsammans med de andra instruktörerna satt jag ihop ett dagschema bestående av zenmeditation, do in och qi gong övningar.

Föreläsningar

Kenth Hultquist, förbundskapten för Svenska Bandyförbundet kontaktade mig för ett uppdrag i samband med VM. Uppdraget innebar att jag undervisade landslaget genom mitt gedigna kunnande inom kampkonst och min förmåga i zenmeditation och olika aspekter av närvaro. Samarbetet varade i sex år med två VM guld som resultat, innan Kenth drog sig tillbaka. Kenth tog med mig för att föreläsa på olika workshops som han höll. Jag slutade på Yasuragi och började föreläsa på företag som jag blivit introducerad till. Idag balanserar jag min tid med att göra behandlingar och föreläsa på företag.

Under tio års tid, ca tio gånger per år har mina föreläsningar varit en del av chefsutbildningen CAP (Career Awareness Programme) hos SEB. Jag har även föreläst på IKEA och Wallenberg Institutet i olika omgångar.
Bland andra uppdragsgivare finns även Handelshögskolan, Scania, Telenor, Telia, Vattenfall, Telge Energi. Jag har även vid några tillfällen varit gäst hos Malou von Sivers i programmet ”Efter tio” på TV4 med massage och tai chi skola.

zenmeditation

Idag har jag undervisat och instruerat över femtontusen personer i zenmeditation. Jag har även varit den ledande kraften för att starta och öppna ett esoteriskt buddhist center i Stockholm. Jag har fyrtio års erfarenhet av meditation och har jobbat med behandlingar i trettio år där merparten av behandlingarna relaterar till utbrändhet och stress.

 Utbildning

fil. kand. Kulturvetarlinjen med religionshistoria som huvudämne –
C-uppsats; Zenbuddhism, specialstudier inom japansk
buddhism och socialantropologi vid Stockholms Universitet.

Alternativ medicinska utbildningar
Shiatsu 1989, Japan
Svensk massage, diplomerad 1992, Medicinskt kursforum
Lärarbehörighet svensk massage, 1994 Medicinskt Kursforum
Thailändsk massage, 1993, statlig licens, Chiang mai, Thailand.
Grundkurs Rosen metoden Rosen Institute Berkeley USA 1996
Seitai 1994 – 1998 Tokyo, Japan.
Medlem i den professionella gruppen vid
Imoto-seitai Manual Treatment Development center. Tokyo, Japan
Instruktörsutbildning i Mindfulness 2010, Mindfulnessgruppen.

Kampkonst
Jodo 4 dan, (dan=grader på svart bälte,) japansk stavfäktning.
Judo 2 dan
Iaido 1 dan, japansk svärdskonst med riktiga svärd.
Lärare i tai chi, 99-formen Yang stil.

Buddhistiska initieringar
Bodhisattvaordinerad, (halv munk ordination) i Soto Zenbuddhism.


Vill du komma i kontakt med mig så går de bra att ringa eller mejla!

Tel: 073-9796343       E-post: hakan@friedel.com

 


 

Kommentera